• KUHADA hosting agencija: premium hosting serveri
×

Green Hosting

Green Hosting

ZELENI ILI EKO-PRIJATELJSKI WEB HOSTING

 

(Green or Eco-friendly website hosting) Novitet na polju web hostinga, čime hosting tvrtke žele dokazati kako nemaju negativni utjecaj na okoliš kako bi privukli ekološki osviještene klijente.

Svjetska statistika korištenja internetskih usluga pokazuje da se korištenje Interneta još uvijek udvostručuje u SAD-u i raste od 400 do 1000% godišnje. Potrošnja energije potrebna za izdržavanje takve potražnje je zapanjujuća. Zapravo ukupni “račun za struju”, koja je potrebna za pokretanje tih servera i održavanje potrebne infrastrukture, iznosio bi $2.7 bilijuna u SAD-u a $7.2 bilijuna u ostatku svijeta. Procijenjeno je da će, ako potreba web hostinga za energijom nastavi rasti ovom ratom, prestići industriju avio kompanija u zagađenju. S obzirom na toliku količinu potrebnih resursa pojavile su se eco-friendy hosting usluge.

KAKO HOSTING TVRTKE POSTAJU ZELENE?

Najkontroverzniji način na koji kompanije pokušavaju ukazati na svoju ekološku osviještenost je kroz ugljik neutralizaciju, koja je bila ismijana 2006-e od strane Cheatneutral-a. Tamo je objašnjeno jednostavnim i činjeničnim pojmovima, kako neutralizacija omogućava kompanijama da nastave sa svojim starim navikama a nazovu se “zelenima” uz pomoć certifikata. Privatne tvrtke za certifikaciju ugljik neutralizacije trenutno nisu dovoljno regulirane te se dešavaju svakakve prijevare. Najvjerodostojnija green- hosting kompanija je u SAD-u je Green-e.org a pogoni ih 100% solarne energije.

Korištenjem Off-Grid obnovljivih izvora energije – hosting provideri postavljaju solarne ploče, vjetro-turbine ili reaktore na biomasu da direktno podatkovne centre. Postavljanjem direktnih obnovljivih izvora energije, hosting kompanije postaju neovisne od tradicionalne energetske mreže i moraju koristiti tehnologije sa maksimalnim iskorištenjem energije (bilo za hardware ili software) kako bi omogućili maksimalno iskorištenje snage njihovog obnovljivog izvora energije.

Korištenjem On-Grid obnovljivih izvora energije – hosting provideri postavljaju solarne ploče, vjetro-turbine itd. kako bi pogonili sve ili pojedne djelove mrežnog operacijskog centra. Implementiranjem izravne obnovljive energije, smanjuje se potrošnja energije iz tradicionalne mreže.

Kupovinom Carbon kredita. Osnivanje projekta za smanjenje emisije ugljika ne dira direktno u srž problema konzumacije energije podatkovnih centara, iako dobro namjerni, ne sprječava uporabu fosilnih goriva kao izvora energije.

Kupovinom zelene značkice. Još poznati kao Renewable Energy Certificates (RECs) ili Certifikati za Obnovljivu Energiju, kupovanje zelenih značkica znači da je energija koju kompanija koristi proizvedena iz “zelenog” izvora (vjetar, sunce, voda) i dostavljena kroz energetsku mrežu na koju je ta kompanija spojena (iako takvu ne moraju nužno koristiti). Postavlja se pitanje učinkovitosti ovog riješenja, jer ga neki smatraju licencom za zagađivanje.

Virtualizacijom – ovo je tip dijeljenja resursa među klijentima, kako bi se povećala učinkovitost korištenja hardware-a na serveru. Ovo može potencijalno smanjiti broj servera koji troše energiju. Cloud computing spada pod ovu kategoriju.

Korištenjem više “Energy friendly servers”. Postoje alternativni tipovi servera koje kupuju i izabiru “zelene” kompanije. Neki imaju dva servera smještena unutar jednog kučišta, pritom koristeći jedan izvor energije. Ovakav pristup smanjuje na potrošnji energije. Također postoji serverska tehnologija koja se zove “speed stepping” koja smanjuje količinu voltaže i zagrijavanja koje koristi server prilikom visokog korištenja.

Planiranjem podatkovnog centara. Sve od kako postaviti fizičke uvjete za server (temperatura sobe, vlaga..) do kontroliranja kvalitete zraka može uveliko smanjiti potrošnju energije.

Drugim metodama. Propan se također koristi kao pomoćni izvor energije. Propan je čišći od dizela. Druge mjere smanjenja emisie ugrljika uključuju “urede bez papira”, zaposlenici koji rade izvan prostorija tvrtke, poticaj za korištenje alternativnih prijevoznih sredstava (bicikli, tramvaji…) do poslovnih prostorija. Neke kompanije pokušavaju nadoknaditi potrošenu energiju sađenjem stabla za svaku novu mušteriju. Ostale metode kojima hosting kompanije pokušavaju dokazati da su zelene su sađenje stabala, gašenje svjetla, smanjenje putovanja, recikliranje, i korištenje štedljive opreme.

GREEN HOSTING

greenenergy kuhada 2

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published.