• KUHADA hosting agencija: premium hosting serveri
×

Uzroci velike potrošnje I/O i RAM kod WordPress stranica i moguća rješenja

Uzroci velike potrošnje I/O i RAM kod WordPress stranica i moguća rješenja

Ovdje ćemo vam pokazati moguće razloge velike konzumacije I/O i RAM-a (vidljivo u CPanelu, ali i vidljivo usporavanjem učitavanja web stranice) kod WordPress stranica i predložiti rješenja.

Što je I/O kod servera?

I/O je brzina prijenosa podataka između tvrdog diska i RAM-a. Svi poslužitelji / serveri imaju ograničenu maksimalnu vrijednost I/O i svi korisnički računi na nekom serveru. Maksimum je određen brzinom procesora, brzinom sabirnice, tvrdim diskovima i ramom.

Što  uzrokuje velike potrošnju IO-a i RAM-a vidljivu u cPanelu kod WordPress web stranica?

Općenito, I/O nastaje zbog povećanog izlaza i ulaza ili možete reći povećane brzine čitanja i pisanja na disk. Ispod su najčešći razlozi za povećanu ili veliku upotrebu I/O-a i RAM-a u cPanelu s WordPress web stranicom. Kada se poveća I/O najčešće se poveća i korištenje RAM-a pa se zato u ovom tekstu promatraju zajedno.

Zlonamjerni softver: ako je na vašu web-lokaciju utjecao zlonamjerni softver, provjerite jeste li očistili sav sadržaj web-lokacije jer hakeri uvijek pokušavaju uništiti vašu web-lokaciju povećavajući opterećenje na vašoj web-lokaciji. Možete napraviti sigurnosnu kopiju cijelog računa i skenirati ih bilo kojim antivirusnim alatom. Dobit ćete rezultat kada pregledate sve datoteke i dobijete informacije o tome koji dodatak ili datoteka uzrokuje problem. Možete prestati koristiti taj dodatak ili temu ili očistiti sve datoteke pomoću bilo kojeg antivirusnog softvera i ponovno ih prenijeti na poslužitelj.

Dodatak  plugin za sigurnosne kopije: Kada dodaci za backup započnu izradu sigurnosne kopije vaše stranice, a u međuvremenu izvršite unos i izlaz na tvrdom disku, također ako je ukupna veličina sadržaja vaše web-lokacije previsoka, dodatku za backup trebat će više vremena da izvrši backup i vaša I/O upotreba će porasti (otiči u crveno).

PHP skripta: Ako Linux poslužitelj pokreće Apache web poslužitelj, većina njih podržava CGI i novije FastCGI skripte, a najpopularniji handler je SuPHP zamjenjuje u novije vrijeme PHP-FPM. Cjelokupan CPU, I/O, memoriju ili Apache procese teoretski može potrošiti jedna web stranica dovodeći poslužitelj – server do potpunog zaustavljanja.

Cron poslovi: u root direktoriju web stranice pronaći ćete datoteku wp-cron.php unutar upravitelja datoteka koji je uključen u izvršavanje vašeg automatskog zadatka, provjerite da datoteka nije zaražena zlonamjernim softverom. Budući da je zadatak dodatka zakazan za automatsko pokretanje, postoji šansa da se pokrene kratka PHP datoteka kako bi se izvršio zadatak i povećala upotreba IO-a. Ako niste postavili nijedan cron posao ili automatizirane zadatke, bolje je onemogućiti pristup cron datoteci promjenom dozvola na datoteci na 0000.

Kako izbjeći visoku upotrebu I/O-a?

Koristi dodatak za predmemoriju ( caching): Glavna prednost dodatka za predmemoriju je smanjenje brzine čitanja i pisanja pohranjivanjem podataka u međuspremnik korisnika. Možete koristiti nekoliko dodataka kao što su W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Rocket, WP Super Cache, Cache Enabler.

Koristite samo provjerene wordpress teme i dodatke: koristite samo kupovne provjerene dodatke jer neki dodaci sadrže zlonamjerni softver ili sumnjive kodove koji mogu iscrpiti memoriju i usporiti vašu stranicu.

Koristite WordPress dodatke pluginove u  što manjem broju: Onemogućite sve dodatke koji se ne koriste. Neki wordpress dodaci značajno povećavaju upotrebu IO-a, a Onemogućavanje dodataka pomoći će smanjiti upotrebu IO-a. Međutim, kako dodaci služe svakom korisniku, veća upotreba dodataka može povećati upotrebu IO/memorije i učiniti web stranicu sporijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.